Project Brasil 2010:


Associação Avistar is een instituut voor visueel gehandicapte kinderen en volwassenen. De stichting is sinds 3 jaar actief in de stad Piracicaba (deelstaat São Paulo) waar zij een voormalig woonhuis hebben ingericht tot educatief centrum waar men cliënten leert om te gaan met hun handicap.


Stichting Avistar draait volledig op eigen kracht met vrijwilligers en donaties van particulieren maar heeft hierbij meer hulp nodig. Er zijn vanuit de overheid geen faciliteiten voor visueel gehandicapten waardoor veel kinderen en volwassenen geen toekomst hebben. Meestal zijn zij gedwongen om thuis te blijven en leiden een passief leven waarbij overgewicht en suikerziekte zorgen voor een vroegtijdige dood.


Begin 2010 zijn wij, met ondersteuning van het Secretarie van Cultuur (SP), gestart met een intensieve samenwerking met Avistar ter bevordering van de naamsbekenheid van het instituut.

Door het betrekken van de lokale pers en een donatie van 1000 euro hebben wij een positieve kettingreactie veroorzaakt waardoor de stichting en het 'blind zijn' onder de aandacht is gekomen.


In augustus 2010 hebben wij 75 kunstwerken (litho's en etsen) gedoneerd en geexposeerd in het gerestaureerde "Engenho Central" in Piracicaba (SP), het grootste culturele centrum van Brazilië. Hierdoor hebben wij bovendien de maatschappelijke acceptatie kunnen bevorderen voor deze groep gehandicapten, iets wat helaas nog hard nodig is.


De vollledige opbrengst van deze expositie ging naar Avistar en wordt  ingezet voor nieuwe huisvesting en betere hulpmiddelen.